Blog Stardust By MS

Συνταγή για τα πιο αφράτα πασχαλινά τσουρέκια!

Έφτασε η Μεγάλη Τετάρτη και ήρθε η στιγμή να μοσχοβολήσει το σπίτι! Τι θα φτιάξουμε; Υπέροχα και αφράτα τσουρέκια! Ελάτε να δούμε τι υλικά θα χρειαστούμε…

1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια 

2 φακελάκια ξερή μαγιά

1/2 κούπα χλιαρό νερό

4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου 

1 1/2 κούπα ζάχαρη 

1/2 κούπα γάλα ζεστό 

1/2 κ.γ αλάτι

1 κ.γ μαχλέπι 

1 κ.γ μαστίχα

ξύσμα ενός πορτοκαλιού

1 κ.σ ηλιέλαιο 

1/2 κούπα βούτυρο αγελάδος λιωμένο και ζεστό 

1 κρόκο αυγού για το άλειμμα 

Διαλύουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό και λίγο αλεύρι ,τόσο μέχρι να έχουμε ένα πηχτό χυλό. Τον αφήνουμε σε ζεστό μέρος ,να φουσκώσει για 1/2 ώρα. Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε τη ζάχαρη ,το αλάτι,το μαχλέπι ,τη μαστίχα ,το ξύσμα πορτοκαλιού και το ηλιέλαιο. Ρίχνουμε το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα αυγά και ανακατώνουμε με το χέρι μας ώστε να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτουμε τη φουσκωμένη μαγιά και σιγά σιγά το αλεύρι. Ζυμώνουμε ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια ζύμη απαλή και ελαστική. Δεν πρέπει να είναι σφιχτή. Στη συνέχεια ρίχνουμε το βούτυρο λίγο ,λίγο επάνω στη ζύμη και την διπλώνουμε από έξω προς τα μέσα,πολλές φορές. Αφήνουμε να φουσκώσει, σε ζεστό μέρος για 2 ώρες. Μετά χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 μπαλίτσες , χωρίς να την ζυμώσουμε. Πλάθουμε κάθε μπαλίτσα σε χοντρό κορδόνι. Παίρνουμε 3 κορδόνια και τα πλέκουμε σε  πλεξούδα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με την υπόλοιπη ζύμη. Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε ένα μεγάλο ταψί ,που έχουμε στρώσει λαδόκολλα,σε απόσταση μεταξύ τους. Τα σκεπάζουμε με πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 1 ώρα. Τα αλείφουμε με κρόκο αυγού, χτυπημένο με 1 κ.σ νερό και πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς 30-35 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσαφένιο χρώμα. Με αυτή την δόση κάνουμε 2 μεγάλα τσουρέκια. Όταν κρυώσουν τα τυλίγουμε με μεμβράνη.

Καλή επιτυχία!